Наукові конференції України, Дні науки ФСП 2015

Розмір шрифту: 
Вживання гендерного нейтрального чоловічого роду в німецькомовному юридичному дискурсі
Яна Григорівна Кривенко

Остання редакція: 2016-10-27

Тези доповіді


Проблема мовної дискримінації в Німеччині була вперше порушена на початку 80-х рр. минулого століття. Однією з причин її виникнення стали дискусії лінгвістів про «коректність» мовних форм в області політики та юриспруденції. Мова йде про позначення осіб у назвах посад і професій відповідно до статевих відмінностей. У даному контексті чітко проявляються вихідні установки феміністської ідеології: стать є найважливішим особистісним параметром.

Слідуючи цій логіці, граматичний рід у найменуваннях персоналій повинен утворюватися відповідно до їх біологічної статі, причому завжди для жінок − з допомогою жіночих, для чоловіка − за допомогою чоловічих позначень. Переважання ж чоловічої форми в німецькій мові розцінюється німецькими феміністками як дискримінація щодо жінок. У ході проведених досліджень з'ясувалося, що утворення збірних іменників у найменуванні осіб чоловічої та жіночої статі, як правило, відбувається виключно з використанням чоловічого роду, незважаючи на те, що мова йде про назву професії або посади з притаманною їй статевою диференціацією.

Гендерно нейтральний чоловічий рід ("das generische Maskulinum") є лінгвістичним явищем, а саме вживанням іменника або займенника чоловічого роду, який вказує на особу невідомої статі, у випадку, якщо стать особи не має значення або якщо маються на увазі обидві статі, як чоловіча, так і жіноча. Він використовується для позначення груп живих істот, де також є члени, які мають граматичну категорію жіночого роду...


Ключові слова


гендер; чоловік; дискурс

Full Text: PDF